Het Netwerk Didactiek Nederlands, kortweg NDN, wil een bijdrage leveren aan de vakdidactiek Nederlands en het onderwijs Nederlands in het algemeen in Vlaanderen en Nederland.

NDN richt zich in eerste instantie tot vakdidactici Nederlands aan hogescholen en universiteiten, maar wil zeker ook de leerkrachten Nederlands aan secundaire scholen niet uit het oog verliezen. Ook zij behoren tot het doelpubliek van NDN.

Recht praten wat krom is

 

Sinds ik Een sprinter is een stoptrein zonder wc (2016) las, ben ik een fan van Ronny Boogaart. Samen met Henrike Jansen en Maarten van Leeuwen heeft hij nu een nieuw boek uit:
Maar zo bedoelde ik het niet! Hoe we recht praten wat krom is
.
Lees verder

De triomf van de eigenzinnigheid

 

Vanmorgen had ik hem in de brievenbus, de nieuwste van Joop van der Horst.

Leve de vooruitgang! Een eigenzinnige kijk op onze taal bevat een selectie van 104 columns die Joop van der Horst in zijn carrière in o.a. De Standaard, Leidsch Dagblad en Onze Taal publiceerde. Van der Horst heeft onlangs 75 kaarsjes mogen uitblazen. Het moment was aangebroken om zijn ‘best of’ te bundelen.
Lees verder

Spelling en didactiek

Op pagina 124 van het gloednieuwe boek Spelling en didactiek (Uitgeverij Van Gorcum, 01 mei 2024) staat een Intermezzo over de tweedeling tussen zwarte piet en Zwarte Piet. Er bestaat echter nog een derde variant, met name zwartepiet, zoals in de zwartepiet toespelen. Dat gebeurt in de onderwijswereld wel vaker als het over spelling gaat. De universiteiten en hogescholen kijken in de richting van de derde graad/bovenbouw. Die kijkt dan weer  naar beneden (tweede en eerste graad/onderbouw) en die dan weer naar de basisschool, die op haar beurt de bovenlaag verwijt dat de boel daar verknoeid wordt.
Lees verder